Retezat

Muntii Retezat fac parte din Carpatii Meridionali, grupa muntoasa Retezat-Godeanu. Se inalta intre doua depresiuni importante, Petrosani si Hateg, si intre doua rauri importante, Raul Mare, care ii delimiteaza la nord si est, si Jiul de Vest, care ii delimiteaza la sud. Partea cea mai importanta a masivului este alcatuita in principal din roci cristaline si se numeste Retezatul Mare; partea sudica, cu relief dezvoltat si in mase mai importante de calcare, se numeste Retezatul Mic. Ele se unesc în apropierea lacului Bucura.

Parcul National Retezat a fost creat in 1935, fiind primul parc national din Romania si era destinat conservarii frumusetilor acestor munti si a florei endemice de aici. Parcul are o suprafata de 38.047 ha, din care 1.800ha au fost declarate ca arie strict protejata numita „Gemenele”. Valoarea universala a parcului a fost recunoscuta de programul Omul si Biosfera (MAB) al UNESCO în 1979 prin includerea sa in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei. Altitudinile variaza intre 794m si 2509m (vf. Peleaga). Muntii Retezat au unele din cele mai frumoase privelisti din Europa sud-estica. Masivul presarat cu peste 80 de lacuri este traversat de multe poteci turistice marcate pentru amatorii de drumetii. Pentru doritori exista si cateva trasee de catarare. Retezatul este renumit prin diversitatea floristica, adapostind aproape 1190 specii de plante superioare din cele peste 3450 cunoscute in Romania. Existenta aici a mai bine de o treime din flora Romaniei este unul din motivele pentru care a fost declarat Parc National. Parcului National Retezat, datorita habitatelor sale foarte diverse, naturale sau putin modificate de interventia umana, adaposteste o fauna deosebit de bogata, atat în ceea ce priveste numarul de specii, cat si in numarul mare de exemplare care alcatuiesc populatiile acestor specii.

Rezervatia Stiintifica Gemenele-Tau Negru, adaposteste una dintre ultimele paduri primare neafectate existente in Europa si tot aici se afla si singura zona de padure antica amestecata. Rezervatia este sub administrarea directa a Academiei Romane si pentru a o traversa sau a o vizita e nevoie de autorizatie eliberata de Academie! Este o zona cu adevarat salbatica, in care traiesc multe din cele 1186 de specii de plante superioare din Retezat, lasate sa traiasca liber in habitatul lor natural, ferite de efectele civilizatiei.